Εξόρμηση του Ο.Σ.Α στα Τζουμέρκα

Share:

Κυριακή πρωί η ομάδα μας ξεκινάει από την Άρτα με κατεύθυνση το Βουλγαρέλι. Συνεχίζουμε στον δρόμο προς Πλουμπέικα και αφήνουμε τα αυτοκίνητα μας λίγο πριν το εκκλησάκι, με το βουνό να δεσπόζει πάνω από τα κεφάλια μας.

Αρχίζουμε την απότομη ανάβαση περπατώντας κυρίως σε γιδόστρατα μέχρι που βρίσκουμε ένα καλύτερο μονοπάτι το οποίο και ακολουθούμε. Το έδαφος πετρώδες και μόνο λίγο χιόνι φαίνονταν κάτω από την κορυφή. Βρισκόμαστε πάνω από τα σύννεφα και ο ήλιος λάμπει ανεβάζοντας τη θερμοκρασία. Λίγο πριν την κουρυφή φοράμε τις γκέτες μας και τα κραμπόν. Ύστερα από 2:30 ώρες πορείας φτάνουμε στην κορυφή Σκοπός (2.058μ). Η θέα εντυπωσιακή, μιας και η βορινή πλευρά του βουνού έχει κρατήσει πολύ περισσότερο χιόνι σε σχέση τη νότια. Τα σύννεφα έχουν κάτσει σαν σκουφάκια στις ψηλότερες κορυφές των Τζουμέρκων.

Κινούμαστε για λίγο στην κορυφοργραμμή με κατεύθυνση τη Σκλάβα αλλά οι περισσότεροι από μας κατεβαίνουμε προς τη βόρεια πλευρά. Το χιόνι είναι αρκετά παγωμένο και το περπάτημά μας είναι ευχάριστο πάνω στην πλαγιά. Κατεβαίνουμε προς τα κάτω έχοντας σαν στόχο να «κυκλώσουμε» το βουνό και να βγούμε στο δρόμο από όπου ξεκινήσαμε. Το χιόνι είναι πλέον πιο μαλακό με αποτέλεσμα να κάνει την πορεία μας δύσκολή, ειδικά για κάποιους που πέφτουν μέσα μέχρι τη μέση. Γρήγορα βγαίνουμε στο δρόμο και από εκεί φτάνουμε στα αυτοκίνητά μας.

Συνολικά η πορεία μας είχε διάρκεια περίπου 7 ώρες και εκτός από την αρχική ανάβαση που ήταν πολύ απότομη με αποτέλεσμα να κερδίζεις ύψος πολύ γρήγορα η υπόλοιπη πορεία είναι ομαλή. Το έδαφος είναι πετρώδες και από τις δύο πλευρές οπότε μια καλή ευκαιρία για επίσκεψη είναι με χιόνι. Από την κορυφή μπορεί κανείς να δει τα Τζουμέρκα προς το Καταφίδι και τον Κριάκουρα, το Αστρί και τον Αμβρακικό.

Ορειβατικός Σύλλογος Άρτας
Αμβρακίας 38
τηλ. 2681028030
http://www.eosartas.gr/
         

Source: Arta News

Previous Article

Επιστολή Επιμελητηρίου Πρέβεζας για τα POS στα σχολικά κυλικεία

Next Article

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ 2018

Σχετικά άρθρα