«Τα Φαρμακευτικά Φυτά από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα»

Share:

«Τα Φαρμακευτικά Φυτά από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα», τιτλοφορείται η Επιστημονική Εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις
4 Νοεμβρίου 2017, στην Αίθουσα «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τελείται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής.

Με ρίζες στο παρελθόν, το θέμα αυτό παραμένει διαχρονικά επίκαιρο, ενώ η Ήπειρος, αποτελεί μια περιοχή με μεγάλη ποικιλία αυτοφυών φαρμακευτικών φυτών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ο πρωτόγονος άνθρωπος περιεργαζόταν με τα χέρια του και δοκίμαζε με τη γεύση του, τα φυτά που συναντούσε στο φυσικό του περιβάλλον. Εκτός από τροφή, μερικά από αυτά άρχισαν να αναγνωρίζονται και για τις επιδράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Η άθροιση αυτής της παγκόσμιας εμπειρικής γνώσης, οδήγησε στην αναζήτηση και αξιοποίηση όλων εκείνων των βοτάνων που ανακούφιζαν τον πόνο ή και θεράπευαν ακόμη ορισμένες ασθένειες. Είναι εντυπωσιακό, ότι η πρακτική εφαρμογή βοτάνων συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, πολλά από αυτά έχουν αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους από τη σύγχρονη Ιατρική.

Την ίδια στιγμή, στην καθημερινότητα, τόσο η τεχνολογία όσο και η ευκολία στη διακίνηση των αγαθών, η ανάγκη για πιο φυσική διαβίωση και επιστροφή στη φύση, έχουν συμβάλει στην αύξηση του ενδιαφέροντος για ευρύτερη χρήση αυτής της κατηγορίας φυτών και των υποπροϊόντων τους.

Μόνο τυχαία λοιπόν, δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί η επιλογή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να οργανώσει ένα συμπόσιο για τη χρήση των φαρμακευτικών φυτών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο των εορτασμών των 40 ετών από την έναρξη λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής.

Αρχικά, η θεματολογία θα καλύψει την ιστορική εξέλιξη της βοτανοθεραπείας, ενώ στη συνέχεια οι ομιλητές θα αναφερθούν σε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα φυτικών προϊόντων που εξακολουθούν να αποτελούν θέματα ερευνητικής αιχμής. Τέλος, η καθηγήτρια Μαρία Κωνσταντή θα παρουσιάσει έναν ηλεκτρονικό πανδέκτη με τα φαρμακευτικά φυτά της Ηπείρου, ενώ ο καθηγητής Λέανδρος Σκαλτσούνης θα αναφερθεί στις σύγχρονες εξελίξεις της Φαρμακογνωσίας.

Η έναρξη του Επιστημονικού Προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 4 Νοεμβρίου στις 10:00 και θα ολοκληρωθεί στις 21:00 την ίδια ημέρα, ενώ η συμμετοχή στις εργασίες της εκδήλωσης θα είναι δωρεάν.

Σας περιμένουμε και προσβλέπουμε στην κάλυψη και προώθηση της Επιστημονικής Εκδήλωσης, καθώς και στην ενεργό συμμετοχή σας στην ιδιαίτερη αυτή διοργάνωση.

Source: Epirus

Previous Article

O Δήμος Αρταίων στην «Αναπτυξιακή Σύμπραξη Αξιοποίησης του Αμβρακικού Κόλπου»

Next Article

Απούσα η Ελλάδα από τις Top 10 προτάσεις του Lonely Planet για το 2018

Σχετικά άρθρα