Παρατηρήσεις στις γερμανικές εκλογές

Share:

Οι εκλογές στη Γερμανία, που διεξήχθησαν την Κυριακή που μας πέρασε, ανέδειξαν νικήτρια την καγκελάριο Μέρκελ και την ακροδεξιά παράταξη, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του πρώην προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, κου Μάρτιν Σουλτς, βρέθηκαν στο ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό τους στη δεύτερη θέση της Γερμανικής βουλής. Σύμφωνα με την έγκυρη ιστοσελίδα in.gr, το πρώτο exit poll έδειχνε εύκολη επικράτηση του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, με ποσοστό 32,5%, έχοντας όμως σοβαρές απώλειες 7,63%. Απογοητευτικό ήταν το αποτέλεσμα του exit poll για τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς που έλαβε 20%. Η επίδοση του SPD είναι η χειρότερη στη μεταπολεμική τους ιστορία, ενώ τρίτη δύναμη στον πολιτικό χάρτη της Γερμανίας αναδεικνύεται το ξενοφοβικό AfD που συγκεντρώνει ποσοστό 13,5%. Σύμφωνα με το exit poll του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, στην Μπούντεσταγκ επανέρχονται οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 10,5%, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με 9,5% και τελευταίο το κόμμα της Αριστεράς με 9%. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδος), ενώ το πρώτο επίσημο αποτέλεσμα αναμένεται τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Αν, τελικά, ισχύσουν αυτές οι προβλέψεις, θα πρέπει να διερωτηθούμε για δύο βασικά ζητήματα. Το πρώτο αφορά τη συνεχή άνοδο των ακραίων φασιστικών στοιχείων σε όλη την Ευρώπη. Τι είναι αυτό που προκαλεί την άνοδο πολιτικών σχηματισμών που πρεσβεύουν τη βία και την ξενοφοβία; Δεν πρόκειται για κάποια απομονωμένα περιθωριακά στοιχεία, απ’ ό,τι φαίνεται, αλλά για μια γενική τάση που ενισχύεται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα διαφορετικών προελεύσεων και ιδεολογικών καταβολών. Αναλυτές Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων καταγράφουν ότι ψηφοφόροι οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές απείχαν και διαρροές από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και την Αριστερά (Die Linke) οδήγησαν την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) στην εκλογική επιτυχία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρία infratest dimap, από το CDU και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) προς την AfD μετακινήθηκαν 1.070.000 ψηφοφόροι, από το SPD 500.000 και από την Αριστερά 430.000, από τους Φιλελεύθερους (FDP) 50.000, και από τους Πράσινους 40.000, ενώ οι νέοι ψηφοφόροι έφτασαν τις 740.000.
Αν υποθέσουμε ότι οι εκτιμήσεις αυτές ανταποκρίνονται (έστω και κατ’ ελάχιστον ) στην πραγματικότητα, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η άνοδος της ακροδεξιάς είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα μιας οικονομικής πολιτικής (σε πανευρωπαϊκό επίπεδο) που εφαρμόζεται με έμπνευση και πρωτοβουλία των νεοφιλελεύθερων κομμάτων (με προεξάρχουσα την κα Μέρκελ). Η πολιτική αυτή πρεσβεύει την όλο και μεγαλύτερη υποχώρηση (έως και συρρίκνωση) του Κράτους πρόνοιας και του κοινωνικού Κράτους, την ελαχιστοποίηση των κρατικών δαπανών για τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία και η κοινωνική ασφάλιση, τη δραστική μείωση του δημόσιου τομέα. Η πολιτική αυτή, όμως, διαμορφώνει ένα πλαίσιο σκληρού ανταγωνισμού, όπου επιβιώνει ο ισχυρότερος και οι πλέον αδύναμοι δεν μπορούν να ελπίζουν σε βοήθεια από τα συντεταγμένα πολιτειακά όργανα. Με τον τρόπο αυτόν αυξάνονται οι ροές προς τους πολιτικούς σχηματισμού που εκφράζουν ιδεολογικά με προφανή τρόπο αυτή την έννοια της κυριαρχίας του ισχυρού, και ταυτοχρόνως (μάλλον ψευδεπίγραφα) υπόσχονται να φροντίσουν τους «δικούς τους» αδύναμους, όλους εκείνους δηλαδή που θα προστρέξουν στις τάξεις του κόμματος. Ας μην ξεχνάμε ότι και Η χρυσή Αυγή, στη χώρα μας, κέρδισε πάρα πολλές ψήφους μοιράζοντας δωρεάν μερίδες φαγητού σε «γνήσιους» Έλληνες.
Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής (τουλάχιστο για τη Γερμανία) έχει θετικά αποτελέσματα για μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να βελτιώνεται εις βάρος των χωρών του Νότου, των αδύναμων και των υπερχρεωμένων. Ως έναν βαθμό, μάλιστα, θα έλεγα ότι είναι και περίπου λογικό να ψηφίζει κανείς κάποιον που του εξασφαλίζει διαβίωση υψηλού επιπέδου και εκπλήρωση βασικών αναγκών ή και όχι τόσο βασικών. Για την κα Μέρκελ το αποτέλεσμα είναι κάποιου είδους δικαίωση, για τους σοσιαλδημοκράτες, όμως, που συγκυβερνούσαν μαζί με την κα Μέρκελ, το αποτέλεσμα είναι μακράν το χειρότερο στην Ιστορία τους. Αλλά κι αυτό, κατά κάποιον τρόπο, μου φαίνεται λογικό. Όταν το κόμμα σου, κατά παράβαση όλων όσα πιστεύει, εφαρμόζει μια πολιτική που δεν θα έπρεπε να εφαρμόζεται και μάλιστα σε αγαστή συνεργασία με το μεγαλύτερο αντίπαλό του, για ποιον λόγο οι ψηφοφόροι να επιλέξουν εσένα και όχι τον αντίπαλο; Οι ηγέτες των απανταχού σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων θα πρέπει να προβληματιστούν βαθύτατα και να επανεξετάσουν τη δυνατότητα συμμετοχής ή μη σε ανάλογές κυβερνητικές συνεργασίες. Όπως τόνισε και ο ίδιος ο κ. Σουλτς, «Θα προσπαθήσουμε να αγωνιστούμε για τις αρχές και τις αξίας, την ανοχή και την αλληλεγγύη την επόμενη περίοδο. Απόψε τελειώνει ο μεγάλος συνασπισμός. Το SPD θα είναι στην αντιπολίτευση». Η θέση και η απόφαση αυτή του κου Σουλτς αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην άνοδο γενικότερα της ακροδεξιάς. Οι οπαδοί του Κοινωνικού Κράτους, της προσφοράς στο συνάνθρωπο αλλά και της δυνατότητας που έχουν οι αξίες αυτές να υπερισχύσουν, θα πρέπει είτε να αναζητούν τρόπους ώστε να ενισχύονται αυτές οι απόψεις και όχι να γίνονται «δεκανίκι» συγκρότηση ανάλγητων κυβερνήσεων στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γερμανία και όπου αλλού χρειάζεται. Είναι κάτι εύκολο να ληφθεί μια τέτοια απόφαση; Μάλλον δύσκολο αν κρίνουμε και από το γεγονός ότι η εξουσία και η υπουργική καρέκλα αλλοτριώνουν των κάθε άνθρωπο…..

Source: Arta News

Previous Article

Χρηματοδότηση από ΥΠ.ΕΣ και Περιφέρεια Ηπείρου για έργα ύδρευσης στο Δήμο Αρταίων

Next Article

Απόψε στις 8:30 η εκδήλωση στην Άρτα για τα κόκκινα δάνεια και τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Σχετικά άρθρα