Προγραμματισμός δράσεων από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

Share:

Με τον ερχομό του Φθινοπώρου, μια νέα περίοδος ξεκινά για το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών. Στόχος στην νέα περίοδο προτείνεται να είναι το ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα σε πολλές και διαφορετικές μορφές τέχνης και πολιτισμού, η ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δομών μας, η συνεργασία και προβολή του Ηπειρώτικου πολιτιστικού δυναμικού και καλλιτεχνών, αλλά και η προσέλκυση και φιλοξενία σημαντικών πολιτιστικών παραγωγών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα τμήματα του Πνευματικού Κέντρου, ετοιμάζουν τον προγραμματισμό τους, ο οποίος την …
περίοδο αυτή, εκτός από τις δικές τους παραγωγές και εκδηλώσεις, θα περιλαμβάνει και συμπαραγωγές και συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες και δημιουργούς. Η Συμφωνική Ορχήστρα, η Σχολή Χορού, το Δημοτικό Ωδείο, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών, η Φιλαρμονική και το Εικαστικό Εργαστήρι, αποτελούν κορυφαία πολιτιστικά πρόσωπα της Ηπείρου, που πέρα από το σημαντικό εκπαιδευτικό τους έργο, παράγουν εκδηλώσεις υψηλής πολιτιστικής αξίας. Οι δύο νέοι θεσμοί που ξεκίνησαν την περίοδο που ολοκληρώθηκε, το Its Kale Festival και το Κάστρο των Παιδιών, μετά την εξαιρετικά θετική ανταπόκριση που γνώρισαν, πρόκειται να εμπλουτιστούν ακόμα περισσότερο στην περίοδο που ακολουθεί. Και βέβαια, θα συνεχιστεί το πρόγραμμα φιλοξενιών παραστάσεων και συναυλιών, παρουσιάσεων βιβλίων, εκθέσεων, κινηματογραφικών προβολών, αλλά και εκδηλώσεων τρίτων στους χώρους μας, που και φέτος θα αποτελέσουν το επίκεντρο της πολιτιστικής δράσης της πόλης. Το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε διμήνου θα ανακοινώνεται, όπως έχουμε καθιερώσει στις αρχές του, με την έκδοση του ειδικού εντύπου, αλλά και ηλεκτρονικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Πνευματικού Κέντρου, αλλά και στα τοπικά ΜΜΕ. Το πρόγραμμα αυτό θα είναι διαθέσιμο και στους επισκέπτες των Ιωαννίνων, μια και πέραν των γνωστών σημείων, θα υπάρχει σε ξενοδοχεία της πόλης, ενισχύοντας έτσι ακόμα περισσότερο την εικόνα και την δυναμική του τόπου μας, στους επισκέπτες μας. Παρουσιάζουμε περιληπτικά τα νέα στοιχεία που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της περιόδου 2017 – 2018, ενώ είμαστε στην διάθεση του καλλιτεχνικού δυναμικού της περιοχής μας, για προτάσεις, ιδέες και συνεργασίες.
Αφιερώματα σε σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και δημιουργούς
Οργανώνουμε διήμερα αφιερώματα σε σημαντικούς Έλληνες συνθέτες, που άφησαν και αφήνουν το ανεξίτηλο αποτύπωμά τους στο ελληνικό τραγούδι. Ήδη σχεδιάζονται αφιερώματα στον Νίκο Παπάζογλου και τον Τάκη Μουσαφίρη, αλλά και τον πολυτάλαντο Νίκο Χουλιαρά. Στόχος είναι και η συμμετοχή καλλιτεχνών και μουσικών συνόλων τόσο του Πνευματικού Κέντρου, όσο και της πόλης μας.
Αφιερώματα σε Ηπειρώτες δημιουργούς
Διαχρονικά η περιοχή μας τροφοδοτεί τον πολιτισμό της χώρας μας με αυθεντικά ταλέντα και δημιουργούς, που σφραγίζουν με μοναδικό τρόπο τον καιρό τους. Εστιάζουμε σε αυτούς, τόσο από το χώρο της μουσικής, το τραγούδι, την συγγραφή κλπ.
Κλασική μουσική
Αφιερώματα και συμπράξεις με Έλληνες και ξένους δεξιοτέχνες, αλλά και μετακλήσεις σημαντικών μουσικών συνόλων όπως η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων κλπ.
Από τις οθόνες του κόσμου
Πραγματοποιούμε 4 τριήμερα αφιερώματα στην παγκόσμια κινηματογραφική δημιουργία των τελευταίων χρόνων, αρχίζοντας από την χώρα μας και συνεχίζοντας με χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής και της Ασίας. Τα αφιερώματα γίνονται σε συνεργασία με πολιτιστικά ιδρύματα και φορείς.
Εαρινός κύκλος Ντοκιμαντέρ
Προβολή μιας σειράς σύγχρονων Ελληνικών και ξένων ντοκιμαντέρ με θεματολογία που αφορά την κοινωνία, το περιβάλλον, τις κοινωνικές τάσεις κλπ. Μετά τις προβολές ακολουθεί οργανωμένη συζήτηση πάνω στο θέμα του ντοκιμαντέρ.
Θερινός Κινηματογράφος Πνευματικού Κέντρου
Σε κατάλληλο χώρο δημιουργούμε και λειτουργούμε θερινό κινηματογράφο που λειτουργεί Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο. Καλύπτουμε έτσι το σημαντικό κενό που υπάρχει στην πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή και δίνουμε την δυνατότητα για την παρακολούθηση τόσο των νέων κυκλοφοριών, όσο και ειδικών αφιερωμάτων και θεματικών ενοτήτων. Και βεβαίως συνεχίζεται το IOANNINA OPEN AIR FILM FESTIVAL που έχει πλέον αποκτήσει φανατικούς φίλους απ όλη την Ελλάδα.
Κύκλος σεμιναρίων Τέχνης και Πολιτισμού
Εγκαινιάζουμε έναν ολοκληρωμένο κύκλο σεμιναρίων που αφορούν διάφορες μορφές πολιτισμού. Ενδεικτικά αναφέρονται: Σεμινάρια κινηματογράφου, χορού, φωτογραφίας, θεάτρου, δημιουργικής γραφής, Ιστορίας Τέχνης. Έχουν διάρκεια 1 μηνός (κατά μέσο όρο) και στόχος είναι να δώσουμε την δυνατότητα σε συμπολίτες μας να έρθουν σε επαφή με σημαντικούς δημιουργούς, να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες, αλλά και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.
Μετάκληση σημαντικών εικαστικών εκθέσεων από Αθήνα
Φιλοξενούμε 2 εκθέσεις ανά έτος από σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους των Αθηνών, με στόχο στο μέλλον να φιλοξενήσουμε ή να διοργανώσουμε εκθέσεις με καλλιτέχνες από το εξωτερικό. Αρχή με την έκθεση που χαρακτηρίστηκε ως «η καλύτερη έκθεση του καλοκαιριού» από το The Art Foundation με τίτλο: Boobs!
Πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πολιτιστικής Διαχείρισης.
Οι φορείς Πολιτιστικής διαχείρισης, όπως το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε καλούνται να διαδραματίσουν έναν κρίσιμο ρόλο. Οφείλουν να παρέχουν προγράμματα, δράσεις και υπηρεσίες πολιτισμού, που να καλύπτουν και να στηρίζουν τις ανάγκες των πολιτών της περιοχής τους, να διαφυλάσσουν τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου τους, να στηρίζουν τις εκπαιδευτικές πολιτιστικές τους δομές, αλλά και να στηρίζουν την καλλιτεχνική δημιουργία. Σε συνεννόηση και συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, κρίθηκε λοιπόν απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μια Πανελλήνια Συνάντηση με αντικείμενο την ενημέρωση, την ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών, αλλά και την διασύνδεση σε δίκτυο των φορέων που θα συμμετέχουν. Ένα πανελλήνιο δίκτυο φορέων με έδρα την πόλη μας.
Συνεργασία με Πολιτιστικά Ιδρύματα και Πρεσβείες
Ενισχύουμε και διευρύνουμε την συνεργασία μας με σημαντικά πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας, όπως το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου τράπεζας Πειραιώς, την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου κλπ. Στόχος είναι η παρουσίαση σημαντικών εκδηλώσεων και προγραμμάτων στους χώρους μας, αλλά και η προβολή του τοπικού πολιτιστικού μας δυναμικού στην Αθήνα. Παράλληλα εγκαινιάζουμε συνεργασία με Πρεσβείες άλλων χωρών στην Ελλάδα, με στόχο τόσο την αξιοποίηση προγραμμάτων και μετακλήσεών τους, όσο και την προβολή του Ηπειρώτικου πολιτιστικού δυναμικού στο εξωτερικό.
Καρναβάλι στα Γιάννενα
Η περίοδος του Καρναβαλιού αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την δημιουργία κύκλου εκδηλώσεων, τόσο για τους πολίτες του Δήμου μας, όσο και για προσέλκυση επισκεπτών απ όλη την Ελλάδα, μια και τα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα το επιτρέπουν. Διοργανώνουμε κύκλο καρναβαλικών δράσεων και εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν ασφαλώς και το Καρναβάλι της Κατσικάς και τις τζαμάλες που γίνονται σε δεκάδες σημεία του Δήμου μας. Πραγματοποιείται από 2 έως 21 Φεβρουαρίου 2018 και περιλαμβάνει:
Καρναβαλικό κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού με την συμμετοχή όλων των σχολείων της πόλης, με την οργάνωση ειδικής ομάδας
Καρναβαλικό χωριό (το μοναδικό στην Ελλάδα!) που θα φιλοξενηθεί στο 3ο επίπεδο του parking, μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο, από 9 – 21 Φεβρουαρίου 2018.
Καρναβαλικά εργαστήρια, περίπτερα με ανάλογα είδη, παιχνίδια, stage εκδηλώσεων κλπ
Ένας μοναδικός προορισμός χαράς, στο κέντρο της πόλης, για επισκέπτες τόσο από την Ήπειρο, όσο και από όλη την Ελλάδα.
Μεγάλη Παρέλαση με την συμμετοχή ομάδων από τα σχολεία, συλλόγους ομάδες κλπ την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου. Η παρέλαση θα ξεκινά από την Πλ. Πύρρου, θα περνά από την Αβέρωφ και θα καταλήγει στην Μεγάλη Τζαμάλα στον Μώλο. Συμμετέχουν άρματα και κατασκευές από το Καρναβαλικό χωριό, ενώ υπάρχει μουσική σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής.
Θερινό Εικαστικό-Μουσικό Φεστιβάλ
Σχεδιάζουμε σε συνεργασία με εικαστικό φορέα την διοργάνωση ενός Φεστιβάλ για το Καλοκαίρι του 2018, που θα φιλοξενηθεί στο Γιαννιώτικο Σαλόνι και σε εκθεσιακούς χώρους της πόλης. Το Φεστιβάλ έχει σαν στόχο του τη δημιουργία ενός θεσμού ετήσιας συνάντησης φοιτητών, μεταπτυχιακών φοιτητών καθώς και των αποφοίτων όλων των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας. Ένα ετήσιο καθιερωμένο ραντεβού, της επερχόμενης καλλιτεχνικής γενιάς της χώρας μας! Σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πλαισιωθεί μουσικά από γνωστούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα, από όλη την Ελλάδα και την περιοχή μας, δημιουργώντας έτσι μια συνολική εμπειρία για τους συμμετέχοντες, αλλά και προσελκύοντας το κοινό της πόλης και της περιοχής.
Παράλληλα το Πνευματικό Κέντρο στηρίζει και συμπράττει με όλους τους φορείς της πόλης και της περιφέρειας για την διεξαγωγή των καθιερωμένων εκδηλώσεων, όπως τα Ελευθέρια, Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις κλπ, ή/και έκτακτων διοργανώσεων και γεγονότων που πρόκειται να προκύψουν.
Αθλητικές Εκδηλώσεις
Αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα του έργου του Πνευματικού Κέντρου, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους και αθλητικούς φορείς της περιοχής μας, με κρίσιμο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία. Κατά την περίοδο που ξεκινά, πρόκειται να υποστηριχθούν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις: όπως τα ετήσια αθλητικά βραβεία, το εργασιακό πρωτάθλημα, διοοργανώσεις που πρόκειται να φιλοξενηθούν στην πόλη μας, αλλά και όλες οι δράσεις του δρομικού κινήματος, που τόσο άνθηση γνωρίζει στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον Μπιζάνιο Δρόμο, του το 2018 θα γιορτάσουμε την 20η διοργάνωσή του και θα εμπλουτιστεί με παράλληλες εκδηλώσεις, σημαντικές προσωπικότητες και πολιτιστικές δράσεις. Παράλληλα προχωρούμε στην αναβάθμιση αθλητικών χώρων Κιάφας και Μακαρίου, αλλά και στην αναβάθμιση μικρών αθλητικών χωρών στις γειτονιές.
Συμμετοχή
Ο σχεδιασμός που ετοιμάσαμε για την περίοδο που μόλις ξεκίνησε, αποτελεί τον βασικό κορμό της φιλοσοφίας και των δράσεών μας. Πέραν όμως από τον δικό μας σχεδιασμό, το Πνευματικό Κέντρο είναι στην διάθεση δημιουργών, καλλιτεχνών και πολιτιστικών φορέων της περιοχής μας, για ουσιαστική συνεργασία και συν-δημιουργία. Περιμένουμε ολοκληρωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, για νέες εκδηλώσεις και δράσεις, ή εμπλουτισμό των όσων ήδη υλοποιούμε.

Source: Arta News

Previous Article

«Γυναικών Συνεργασία» με άρωμα και γεύσεις Ηπειρωτικής Γης

Next Article

Αθλοπαιδίες και όχι μαθήματα σε όλα τα σχολεία τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου

Σχετικά άρθρα