Σε λειτουργία οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί και το Κολυμβητήριο στο Δήμο Αρταίων

Share:

Σε πλήρη λειτουργία έχουν τεθεί οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί στο Δήμο Αρταίων, προσφέροντας υπηρεσίες σε 500 βρέφη και νήπια ηλικίας από 12 μηνών έως 5 ετών (προνήπια). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας, Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού Δήμου Αρταίων, Μιχάλη Κοτσαρίνη, από σήμερα όπερ και θα αναπληρωθεί με δίμηνη πρόσληψη ένα κενό που δημιουργήθηκε λόγω άδειας λοχίας θα τελεί σε πλήρη λειτουργία και το νέο τμήμα στον 3ο βρεφονηπιακό σταθμό.

Πιο αναλυτικά ο κ. Κοτσαρίνης, ανέφερε ότι η έναρξη έγινε και στους 12 εν συνόλω σταθμούς του Δήμου από την 1η Σεπτεμβρίου και από της 4 του μήνα άρχισαν να παρέχονται υπηρεσίες πρώτα στα βρέφη και σταδιακά σε όλα τα νήπια. Από το συνολικό αριθμό τα 100 παιδιά είναι βρέφη ενώ παράλληλα στο τρέχον πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ από τα 500 παιδιά που παρέχονται υπηρεσίες τα 230 είναι με το γνωστό voucher και 270 χωρίς να επιδοτούνται τα τροφεία τους από το ΕΣΠΑ. Η ενίσχυση για τις περιπτώσεις δικαιούχων του προγράμματος ήτοι άνεργες μητέρες ή εργαζόμενες στο ιδιωτικό τομέα, ανέρχεται για τα βρέφη στα 2.900 ευρώ και στα νήπια σε 2.300 ευρώ.
Στο μεταξύ σύμφωνα με τον ίδιο από το ίδιο έχουν καλυφτεί όλες οι θέσεις όμως αναμένεται από τα νήπια που ήδη βρίσκονται στις δομές του Δήμου να υπάρξουν και επιπλέον περιπτώσεις με κάλυψη δαπανών από το ΕΣΠΑ. «Κάθε φορά ολοκληρώνονται οι διαδικασίες της πρώτης κατανομής σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για κάθε περιοχή από την Διαχειριστικής Αρχή και ακολουθεί δεύτερη κατανομή με κάποια επιπλέον voucher, τα οποία θα δοθούν σε όσους είχαν ενημερωθεί ότι κρίνονται δικαιούχοι όμως ελλείψει προϋπολογισμού δεν εντάχθηκαν στην πρώτη φάση στο πρόγραμμα. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει δεύτερη κατανομή στα υπόλοιπα διαθέσιμα του προγράμματος και αυτά θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου», εξήγησε.

Σε καλό σημείο
Για την λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών ο κ. Κοτσαρίνης επισήμανε ότι βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο, αναφέροντας ότι «Ο χώρος αυτός βρεφών και νηπίων είναι ιδιαίτερα σημαντικός όσο και ευαίσθητος. Μιλάμε για την πιο τρυφερή ηλικία και μέριμνά μας είναι η φροντίδα, η ασφάλεια, η σωστή διαπαιδαγώγηση, ψυχαγωγία και κοινωνικοποίηση. Χαίρομαι που διαβλέπω ότι και τα 44 άτομα παιδαγωγικού προσωπικού όσο και τα 26 του βοηθητικού προσωπικού, διέπονται από την ίδια αγάπη για την παροχή της καλύτερης δυνατής υπηρεσίες προς το παιδί πάνω απ όλα και περαιτέρω στους γονείς και το κοινωνικό σύνολο. Ο μήνας Σεπτέμβριος είναι το διάστημα προσαρμογής οπότε έρχονται σταδιακά τα παιδία και ολοκληρώνονται τα τμήματα. Οπότε θέλω να ευχηθώ σε όλους να έχουμε μια καλή χρονιά με καλή συνεργασία. Εύχομαι καλή αρχή σ’ όλο το προσωπικό και στους γονείς».

Ικανοποιητικός αριθμός
Ικανοποιητικός χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο ο αριθμός προσωπικού καθότι όπως εξήγησε είναι σε συνάρτηση με τη δυναμικότητα που οι υπάρχουσες υποδομές διαθέτουν. «Για τους 12 Βρεφονηπιακούς σταθμούς που έχουμε, εκ των οποίων έξι στα όρια της πόλης και έξι σε δημοτικές ενότητες και περιφερειακά της πόλης, ο αριθμός των 44 παιδαγωγών βρεφονηπιοκόμων επαρκεί, όμως πολύ γρήγορα θα ενισχυθεί και με 8 ακόμη άτομα που θα προσληφθούν με οχτάμηνη σύμβαση από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας», εξήγησε, προσθέτοντας ότι ζητούμενο βέβαια πάντα είναι να μπορέσουν να αποκτηθούν επιπλέον δομές και να δημιουργηθούν κι άλλα τμήματα. Κι αυτό διότι ο Δήμος δεν μπόρεσε αν ικανοποιήσει όλες τις αιτήσεις καθόσον περί τις 45 περιπτώσεις βρεφών κατά κύριο λόγο δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στις δομές τους. «Ανάμεσά και τους περιπτώσεις περίπου 26 με 27 που διέθεταν και voucher», είπε και εξήγησε ότι ειδικά οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν σε βρέφη οπότε και αυστηρά τηρούνται οι αριθμοί παιδιών στις δομές, βάση προδιαγραφών και δυναμικότητας.

Σε λειτουργία το Κολυμβητήριο από προχθές
Στο μεταξύ ο κ. Κοτσαρίνης στην αρμοδιότητα του οποίου ως προέδρου Κοινωνικής Μέριμνας υπάγονται οι αθλητικές υποδομές όπως και το Κολυμβητήριο, ανακοίνωσε ότι αυτό λειτουργεί ξανά κανονικά από το μεσημέρι της Τρίτης.
«Υπέστη βλάβη και μάλιστα μεσολάβησε το Σαββατοκύριακο, όταν και κινητοποιηθήκαμε όλοι κι ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλλαν για να βρούμε ανταλλακτικά και να επιδιορθωθεί. Τελικά μπορέσαμε να βρούμε τα απαραίτητα μοτέρ και να τα αντικαταστήσουμε έως και τη Δευτέρα και το θέσαμε σε λειτουργία πάλι από την Τρίτη το μεσημέρι». Για το κόστος της βλάβης ο κ. Κοτσαρίνης ανέφερε «θα συνεχίσουμε με κάποιες παρεμβάσεις που χρειάζονται ακόμη δεν τελειώσαμε και θα το δούμε όλο μαζί. Απλά έχουμε κάνει την παρέμβαση ώστε να τεθεί σε λειτουργία η πισίνα, που την κλείσαμε για να γίνουν οι εργασίες επιδιόρθωσης».
Παράλληλα ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισής του κολυμβητηρίου ώστε να μπορεί να μένει ανοιχτό όλο το χρόνο και να μην κλείνει το χειμώνα. Ανακοίνωσε ότι από το Δήμο υπάρχει μελέτη για μετατροπή της θέρμανσης του σε υγραέριο αντί πετρέλαιο, αλλά παράλληλα όπως εξήγησε αναμένεται και πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης να προκηρυχτεί από την Περιφέρεια όπου θα μπορούσε να ενταχθεί και να εξασφαλίσει ακόμη καλύτερες προδιαγραφές με αντλίες θερμότητας.

Source: Arta News

Previous Article

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου

Next Article

Δημιουργείται αυτόνομο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο Άρτας

Σχετικά άρθρα