5η περιβαλλοντική εκδήλωση «Ανάβαση στα Τζουμέρκα»

Share:

Για την ανάδειξη της πανέμορφης περιοχή του Ματσουκίου, την προώθηση του λαϊκού, μαζικού αθλητισμού, αλλά και τη σύνδεση των νέων, κυρίως, με τη φύση, «ενώνουν» τις δυνάμεις τους ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ματσουκίου «Η Βύλιζα», που συνδιοργανώνουν την 5η περιβαλλοντική εκδήλωση «Ανάβαση στα Τζουμέρκα».

Πρόκειται για μια διαδρομή 6 χλμ., εξαιρετικού φυσικού κάλους, σε τμήμα της κορυφογραμμής του ορεινού όγκου που ενώνει την Ήπειρο με την Θεσσαλία, από τη θέση Κριθάρια έως τη θέση Προφήτης Ηλίας, σε υψόμετρο που φτάνει τα 2.220 μ. Είναι μια απαιτητική διαδρομή, με εκτιμώμενη διάρκεια τεσσάρων ωρών, και για τον λόγο αυτό οι διοργανωτές έχουν χαράξει και δεύτερη πεζοπορική διαδρομή, που προσφέρεται για όλους, σε δασικό δρόμο από τη θέση Κριθάρια στον Προφήτη Ηλία, περίπου 3,5 χλμ., με εκτιμώμενο χρόνο δύο ώρες.

Η εκδήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τον αθλητικό και περιβαλλοντικό της χαρακτήρα, αλλά και για την ευκαιρία που δίνει σε πολλούς επισκέπτες να γνωρίσουν μια πανέμορφη περιοχή, σημείωσε ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων Μιχάλη Μαγειρία και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ματσουκίου «Η Βύλιζα» Γιώργο Παππά.

«Δίνει την δυνατότητα στους συμμετέχοντες και επισκέπτες να γνωρίσουν μια περιοχή που αναπτύσσεται ραγδαία τουριστικά τα τελευταία χρόνια και σε αυτή την ανάπτυξη, οι υπαίθριες δραστηριότητες στα βουνά μας παίζουν καθοριστικό ρόλο», σημείωσε ο δήμαρχος, ευχόμενος καλή επιτυχία και απευθύνοντας πρόσκληση σε όλους τους Ηπειρώτες να παραβρεθούν και να γνωρίσουν τα Τζουμέρκα.

Η 5η περιβαλλοντική εκδήλωση «Ανάβαση στα Τζουμέρκα» εντάσσεται σε μια σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βλάχων, η οποία έχει κάτω από την «ομπρέλα» της 130 τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους Βλάχων, από την Προσοτσάνη της Δράμας μέχρι και την Αττική.

«Στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι οι νέοι μας να έρθουν σε επαφή με τη φύση και έτσι η ανάβαση στο Ματσούκι, έρχεται μετά από αναβάσεις που κάναμε στον Όλυμπο, τη Βασιλίτσα και την Αετομηλίτσα τα προηγούμενα χρόνια. Με μεγάλη χαρά θα βρεθούμε σε αυτό το όμορφο βλαχοχώρι», σημείωσε ο κ. Μαγειρίας και ευχαρίστησε τον δήμο και τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού που αγκάλιασαν την εκδήλωση.

Για πρώτη φορά, όπως πρόσθεσε, η βλαχόστρατα του Ματσουκίου στη θέση Κριθάρια, ο δρόμος δηλαδή που χρησιμοποιούσαν οι Βλάχοι για να μεταβούν από την Ήπειρο στη Θεσσαλία, θα αποτελέσει και σημείο ανταμώματος στο πλαίσιο της εκδήλωσης, με μέλη της Ομοσπονδίας να φθάνουν εκεί και από τον Ασπροπόταμο της όμορης περιφέρειας.

Η εκδήλωση αυτή έρχεται να ενισχύσει την ήδη πλούσια δραστηριότητα του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ματσουκίου «Η Βύλιζα», που πέρα των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων τις οποίες διοργανώνει, πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια περιπατητικές διαδρομές στα μονοπάτια της περιοχής, όπως αυτά που συνδέουν την μονή Βύλιζας με τους Καλαρρύτες και το Ματσούκι με τις πηγές του Καλαρρύτικου ποταμού.

«Στόχος μας είναι να γνωρίσουν οι νέοι, ντόπιοι και επισκέπτες, την περιοχή και την φύση μας», σημείωσε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας πως χάρη σε αυτές τις δραστηριότητες έχουν διανοιχθεί πολλά μονοπάτια.

Η εκκίνηση θα γίνει στις 7.30 το πρωί από τη θέση Κριθάρια, σε υψόμετρο 1800 μέτρων. Εξοπλισμός: παπούτσια κατά προτίμηση ορειβατικά ή εναλλακτικά αθλητικά, μπατόν – γκλίτσα, καπέλο, ζακέτα ή αντιανεμικό μπουφάν, νερό τουλάχιστον 0,5 λίτρα και ό,τι χρειάζεται ο καθένας για διατροφή.

Source: Epirus

Previous Article

Εκδρομές και συμμετοχές από κάθε γωνιά της Ελλάδας

Next Article

Οδηγίες για την προστασία από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες

Σχετικά άρθρα