Ζέστη και πως θα την αντιμετωπίσετε

Share:

Η περίοδος της ζέστης δυστυχώς δεν κρατά όσο και οι ημέρες των διακοπών μας, οπότε έχουμε την εναλλακτική λύση της δροσιστικής βουτιάς στα καθαρά νερά. Γι’ αυτό προστατευτείτε από αυτήν καθόλη την διάρκειά της .

Ο ήλιος καίει τα σημεία του σώματος που είναι εκτεθειμένα .Πρέπει να κρύβουμε το σώμα μας στην διάρκεια της μεγάλης ηλιοφάνειας , προτιμώντας ρούχα από ελαφριά υφάσματα , βαμβακερά .

Τα συνθετικά υφάσματα αντενδείκνυνται στις ώρες της μεγάλης ζέστης , γιατί προκαλούν μεγάλη εφίδρωση , δεν απορροφούν τον ιδρώτα και μυρίζουν άσχημα .Αποφύγετε τα σκούρα ρούχα και ειδικά το μαύρο χρώμα .

Τα λιπαρά φαγητά , θεωρούνται βαριά για το καλοκαίρι , γιατί η πέψη τους κρατά 3 περίπου ώρες

.Αντίθετα η πέψη των πρωτεϊνών κρατά 2 ώρες και των υδατανθράκων μια με μιάμιση ώρα .

Αποφεύγετε τις μεγάλες ποσότητες και τις βαριές σάλτσες .

Μην καταργείτε το αλάτι . Είναι πολύτιμο το καλοκαίρι, αφού κατακρατά νερό στον οργανισμό , βοηθώντας σας να μην ιδρώνετε υπερβολικά (Μην το παρακάνετε βέβαια)  .Προσοχή οι υπερτασικοί .

Τα οινοπνευματώδη ποτά ,πρέπει να αποφεύγονται , ειδικά σε ώρες μεγάλης ζέστης και κυρίως στην παραλία .Προκαλούν μεγαλύτερη έξαψη και εφίδρωση , 1gr αλκοόλης , δίνει 7 θερμίδες .Ένα ποτήρι χυμού φρέσκων φρούτων , ανακουφίζει από την ζέστη .Βέβαια το καλύτερο αναψυκτικό για την αντιμετώπιση της δίψας είναι το νερό .Το «παγωμένο» νερό όμως προκαλεί ίσως , σύσπαση των αγγείων του στομάχου .

Τα σακχαρούχα αναψυκτικά και τα δροσερά γλυκά ικανοποιούν τις «γλυκές»μας επιθυμίες , αλλά δεν ξεδιψάνε όσο νομίζουμε .Γι’ αυτό και ζητάμε νερό εκ των υστέρων …

Το καλοκαίρι η ζέστη , βοηθά να ιδρώνουμε πολύ και να χάνουμε πολλά υγρά από τον οργανισμό μας .

Για να υπάρξει «ισορροπία»πρέπει να αντικαθιστούμε όσα χάνουμε , πίνοντας άφθονα υγρά .Όταν ένα άτομο χάνει 2 λίτρα νερού την ημέρα από τον οργανισμό του διψά πολύ .Από αφυδάτωση κινδυνεύουμε όλοι , πιο επιρρεπείς είναι όμως οι ηλικιωμένοι .Χορηγείτε τους , συνεχώς υγρά .

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι :μάτια μέσα στις κόγχες ξερή γλώσσα και δέρμα , ή δέρμα που χάνει την ελαστικότητα του .Συχνά αλλά όχι πάντα , ακατανίκητη δίψα .Σε έντονη αφυδάτωση , έχουμε πτώση της συστολικής πίεσης , υψηλούς σφυγμούς , ολιγωρία και απάθεια .

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Κλείστε την ζέστη έξω από το σπίτι σας, πριν ανέβει η θερμοκρασία κατά την διάρκεια της ημέρας

Ασφαλίστε τζάμια και παντζούρια –θα είστε πιο δροσερά .

Κάντε συχνά στη διάρκεια της ημέρας χλιαρά –όχι παγωμένα –ντους .

Αποφεύγετε την χρήση φαρμάκων .Αν είναι αναγκαία , συζητήστε το με τον γιατρό σας .

Αν έχετε αιρ-κοντίσιον , μην κάθεστε ακριβώς από κάτω όταν μάλιστα είστε ιδρωμένοι ή με βρεγμένα μαλλιά , γιατί κινδυνεύετε το λιγότερο από ψύξη .Το ίδιο ισχύει και για τους ανεμιστήρες .

Σε κάθε περίπτωση (είτε έχετε κλιματισμό, είτε όχι) πρέπει να προστατέψετε το κτίριό σας από τον καλοκαιρινό ήλιο και την υπερβολική ζέστη. Έτσι θα μειωθεί σημαντικά η ενέργεια που θα χρειαστεί να ξοδέψετε για να δροσιστείτε.

Σκιάστε όλα σας τα παράθυρα. Επιλέξτε το κατάλληλο σύστημα σκιασμού ανάλογα με τον προσανατολισμό του παραθύρου. Στο νότο προτιμήστε οριζόντια σκίαστρα, σταθερά ή κινητά, στην ανατολή και τη δύση κατακόρυφα. Η σκίαση εξωτερικά του παραθύρου είναι πάντα η καλύτερη.

Φροντίστε τα παράθυρα να είναι κλειστά όταν λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού για να μη χάνεται πολύτιμη ενέργεια,-

Φυτέψτε δέντρα για να σκιάσετε το κτίριό σας, αλλά και για να δημιουργήσετε καλύτερο, ευνοϊκό «μικροκλίμα», όπου αυτό είναι δυνατόν. Θα έχετε φυσική δροσιά και ευχάριστο περιβάλλον. Αξιοποιείστε τη βλάστηση στην οροφή (βελτιώνει τη θερμομόνωση, «κόβει» την επίδραση του καλοκαιρινού ήλιου), αλλά και σε μπαλκόνια και ημιυπαίθριους χώρους (πέργκολες, κ.λ.π).

Προτιμήστε ανοιχτά χρώματα στους εξωτερικούς τοίχους, τις οροφές, αλλά και στις τέντες.

Μειώστε τις εσωτερικές πηγές θερμότητας. Τοποθετείστε λαμπτήρες και συσκευές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Μη χρησιμοποιείτε συσκευές που καταναλώνουν πολύ ενέργεια και ταυτόχρονα θερμαίνουν και το χώρο (π.χ. ηλεκτρική κουζίνα, σίδερο) τις ώρες που έχει πολύ ζέστη. Διώξτε τη ζέστη από το κτίριό σας με φυσικό αερισμό:

Τις ζεστές μέρες αερίστε το κτίριό σας οπωσδήποτε και μόνο τη νύχτα

Φεγγίτες, ανοίγματα πάνω από σκάλες, καμινάδες αερισμού, σε συνδυασμό με κάποια ανοίγματα σε χαμηλά σημεία του κτιρίου μπορούν να δημιουργήσουν πολύ αποτελεσματικό κατακόρυφο αερισμό, χωρίς να ανοίγετε όλα σας τα παράθυρα.

Αν οι εξωτερικές συνθήκες και τα ανοίγματα του κτιρίου σας δεν εξασφαλίζουν τον απαραίτητο αερισμό, τοποθετείστε ανεμιστήρες προσαγωγής και απαγωγής του αέρα.

Τοποθετείστε ανεμιστήρες οροφής στα δωμάτια. Ο ανεμιστήρας οροφής δροσίζει, ενώ καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια (όση και ένας κοινός λαμπτήρας φωτισμού). Θα νιώθετε δροσιά, ακόμα και σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και έτσι μπορείτε να απαλλαγείτε από την ανάγκη εγκατάστασης κλιματιστικού. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείστε ανεμιστήρα δαπέδου.

Source: Ellada

Previous Article

Παράσταση Μουσικού Σχολείου Άρτας

Next Article

O απολογισμός του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στο Δ. Αρταίων

Σχετικά άρθρα