ΚΕΘΕΑ Ήπειρος

Share:

Το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) είναι αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λειτουργεί από το 1983, με την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ, της πρώτης ελληνικής θεραπευτικής κοινότητας (ειδική νομοθετική ρύθμιση με Ν.1729/1987). Εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 4.000  άτομα, χρήστες αλλά  και μέλη των  οικογενειών τους, χάρη σε ένα δίκτυο περισσότερων από 100 μονάδων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Οι δραστηριότητές του αφορούν επίσης τους τομείς πρωτογενούς πρόληψης και εκπαίδευσης επαγγελματιών ψυχικής υγείας σε θέματα τοξικοεξάρτησης και έρευνας. Είναι σύμβουλος οργανισμός του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ (ECOSOC) σε θέματα ναρκωτικών, εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και είναι ένας από τους βασικούς φορείς εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από Ουσίες. Βασικός στόχος του δικτύου είναι η θεραπεία, επαγγελματική κατάρτιση και κοινωνική ένταξη των εξαρτημένων ατόμων, η συμβουλευτική και θεραπευτική στήριξη των οικογενειών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης ουσιών, αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο καθώς και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων πρόληψης, εκπαίδευσης επαγγελματιών και έρευνας στον τομέα της τοξικοεξάρτησης.

Όλες οι υπηρεσίες του Προγράμματος παρέχονται δωρεάν, προϋποθέτουν οικειοθελή προσέλευση και στηρίζονται σε ψυχοκοινωνικές μεθόδους χωρίς τη χρήση φαρμακευτικών ή/και υποκατάστατων ουσιών.

Το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ είναι ένα από τα ολοκληρωμένα Θεραπευτικά Προγράμματα του ΚΕΘΕΑ που απευθύνεται σε χρήστες  ουσιών, αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο ,και τις οικογένειές τους στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και τα Ιόνια Νησιά. Πάνω από 900 χρήστες και 1450 γονείς, συγγενείς και φίλοι χρηστών έχουν απευθυνθεί στο Πρόγραμμα  το οποίο  λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2007 και μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί οι εξής δομές:

  • Θεραπευτική Κοινότητα
  • Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης
  • Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης
  • Συμβουλευτικός Σταθμός Ιωαννίνων (Τηλ. 26150 64077)
  • Ξενώνας μελών Κοινωνικής Επανένταξης
  • Ξενώνας μελών Θεραπευτικής Κοινότητας
  • Συμβουλευτικός Σταθμός Ηγουμενίτσας (Τηλ.26650 92022)
  • Συμβουλευτικός Σταθμός Άρτας (Τηλ. 26810 22881)

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Ηγουμενίτσας του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ  και ο Συμβουλευτικός Σταθμός Άρτας του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ απευθύνονται σε άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη χρήση ουσιών, με τις «νόμιμες» εξαρτήσεις – αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια. Παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη για τη σταδιακή μείωση της χρήσης και ενημέρωση για τις δυνατότητες θεραπείας. Επίσης, απευθύνεται στους γονείς, στους συζύγους, τα αδέλφια των εξαρτημένων ατόμων παρέχοντας ενημέρωση σχετικά  με τη χρήση, την εξάρτηση και τον τρόπο θεραπευτικής παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη.

Source: Epirus

Previous Article

4η Πολιτική Ακαδημία του Ιδρύματος KonradAdenauer στα Ιωάννινα

Next Article

ARTΛΠΜ – Μουσική στην Πόλη

Σχετικά άρθρα