4η γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών

Share:

Από το ΚΠΕ Αράχθου στο κτήμα «Ζεύκι»

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου Άρτας, συνεργασία με την τοπική ομάδα διατήρησης ντόπιων σπόρων: «Η κιβωτός των Τζουμερκιώτικων σπόρων» διοργανώνουν την Κυριακή 14 Μαΐου 2017, από ώρα 10.30 π.μ., στον Βαθύκαμπο Άρτας στο κτήμα «Ζεύκι», ημερίδα διανομής σπόρων και σπορόφυτων.
Σε σχετική ανακοίνωση – κάλεσμα, που υπογράφεται από την υπεύθυνη του ΚΠΕ Αράχθου Ασπασία Ίσαρη, αναφέρονται τα εξής:
«Οι σπόροι είναι αγαθό της φύσης το οποίο πέρα από τη βάση της παραγωγικής διαδικασίας αποτελεί κομμάτι της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού και συνδέεται άμεσα με τη βιοποικιλότητα, την οικονομία και την ιστορία κάθε τόπου.

Η εκδήλωση έχει στόχο:
-Να ενημερωθούν οι παρευρισκόμενοι για την βιολογική καλλιέργεια, την ανάγκη διατήρησης ντόπιων σπόρων και ποικιλιών και την θετική συμβολή από την διάδοση τους, για την υγεία και το περιβάλλον.
-Να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητικές κοινότητες της περιοχής με σκοπό να αλλάξουν στάσεις και συμπεριφορές ώστε να συνεχίσουν την παράδοση.
-Να γίνει ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών, γνώσεων και εμπειριών.
-Να συμβάλλει στη διάσωση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών σπόρων καθώς και της γνώσης γύρω από αυτούς που έχει μεταφερθεί από γενιά σε γενιά.
-Να προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι σπόρους μέσω της ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών, σιτηρών κ.λ.π.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό. Στους παρευρισκόμενους θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής».

Και διαγωνισμός Σκιάχτρου
Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι Φορείς που συνδιοργανώνουν την εκδήλωση στην οποία αναφέρουν τα εξής: «Την Κυριακή 14 Μαΐου και από ώρα 10.30 το πρωί, στο Βαθύκαμπο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, η ταβέρνα – οινοποιείο «Ζεύκι» σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής, την Κιβωτό των Τζουμερκιώτικων Σπόρων και το Κ.Π.Ε. Αράχθου διοργανώνουν την Γιορτή των Παραδοσιακών Σπόρων και τον Διαγωνισμό του καλύτερου Σκιάχτρου.
Θα διατεθούν δωρεάν παραδοσιακοί σπόροι και φυτά, επίσης θα υιοθετηθούν 13 λαχανόκηποι!! Θα υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα υλικά που χρειάζονται για να γίνουν τα σκιάχτρα (παλαιά ρούχα, άχυρα, καπέλα, παπούτσια, σύρμα, καλάμια), μπορούν όμως όσοι θέλουν να φέρουν και έτοιμα σκιάχτρα.
Θα βραβευτούν τα καλύτερα σκιάχτρα:
Το πρώτο βραβείο θα είναι ένα γεύμα για δύο άτομα στο «ζεύκι». Το δεύτερο και το τρίτο θα είναι από δυο φιάλες κρασί «ζεύκι».
Θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή παραδοσιακή μουσική!».

ηχώ της Άρτας

Source: Arta News

Previous Article

Στο επίκεντρο ο Λόφος Περάνθης

Next Article

«Η ώρα της ρήξης με το παρελθόν»

Σχετικά άρθρα