Στο επίκεντρο ο Λόφος Περάνθης

Share:

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για τις πυρκαγιές
Έτοιμοι δηλώνουν οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι Δήμοι

Έμφαση στην αντιπυρική προστασία του νομού συνολικότερα όσο όμως και του περιαστικού δάσους της Άρτας και ολοκλήρου του Λόφου Περάνθης απαιτείται ενόψει της νέας θερινής περιόδου, κάτι για το οποίο συμφώνησαν όλοι οι παριστάμενοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και υπηρεσιών στην Σύσκεψη του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, την Τετάρτη 10 Μαΐου.

Η συνεδρίαση του Οργάνου προεδρεύοντος του αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά, με την παρουσία και του υπεύθυνου Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Αποστόλη Τσίτσικα, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας όπου ανταποκρίθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, μεταξύ των οποίων οι: Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνος Γαρνέλης, Αντιδήμαρχος Αρταίων Γιώργος Πανέτας, Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Ευστάθιος Γιαννούλης (ήρθε αρχικά και είχε συνάντηση με τον κ. Ψαθά ενώ στη σύσκεψη παρέμεινε εκπροσωπώντας τον Δήμο του ο δημοτικός σύμβουλος υπεύθυνος πολιτικής προστασίας Δημήτρης Δήμος), ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού Άρτας Θωμάς Ρίζος, ο υπεύθυνος Στρατού Ξηράς και διοικητής του ΚΕΝ Άρτας, Φώτης Καραμπάς, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασών Εμμανουήλ Γοργόλης, ο διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Άρτας, Ν. Κουτσοδήμας, ο υπεύθυνος Τεχνικού τομέα του ΔΕΔΔΗΕ Άρτας Ε. Λέτσος, ο εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ Άρτας Γιώργος Δήμος, ενώ παρόντες ήταν επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Βαρέλης και ο προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών ΠΕ Άρτας, Αριστοτέλης Μπακόλας, καθώς και εκπρόσωποι εθελοντών.

Στην συνεδρίαση οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης επισήμαναν ότι από την πλευρά τους γίνονται ήδη με τις πιστώσεις που λαμβάνουν για την αντιπυρική προστασία οι εργασίες καθαρισμών ή όπου δεν έχουν γίνει άμεσα μέσα στις επόμενες ημέρες θα υλοποιηθούν, όμως τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε από την πλευρά του ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας για σημεία και περιοχές υψηλού κινδύνου. Μεταξύ αυτών ο λόφος Περάνθης και το περιαστικό δάσος της Άρτας με τον κ. Ρίζο να επισημαίνει ότι υπάρχουν ζητήματα από πλευράς καθαρισμού ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που θα πρέπει άμεσα να λυθούν. Τις αναφορές του, θα μπορούσαμε να πούμε ότι επιβεβαίωσε η τοποθέτηση λίγο αργότερα του διευθυντή Δασών κ. Γοργόλη, ο οποίος ξεκαθάρισε προς τους παριστάμενους ότι «στο περιαστικό δάσος το κομμάτι που αφορά στην υπηρεσία έχει καθαριστεί με την πίστωση των 20.000 ευρώ που συνολικά διαθέτει η υπηρεσία για το σκοπό αυτό κάθε χρόνο, όμως υπογράμμισε προς γνώση και των υπολοίπων φορέων ότι από τη συνολική του έκταση τα 1.315 στρέμματα είναι δημόσιο, τα 200 στρέμματα αφορούν στην έκταση συνολικά του στρατοπέδου και ακολούθως 397 στρέμματα ανήκουν στο Μοναστήρι Κάτω Παναγιάς. Κι ασφαλώς επισήμανε ότι Διεύθυνση δασών και στρατός φροντίζουν την περιοχή ευθύνης όμως σε αυτά υπόλοιπα στρέμματα υπάρχει ζήτημα ως προς τον καθαρισμό, ενώ επιπρόσθετα τόνισε ότι παρεμβάσεις άμεσα απαιτούνται και στα 180 στρέμματα που αφορούν σε δημοτικό χώρο. Μάλιστα τόνισε ότι «στο κομμάτι το μοναστηριακό θα πέσουν τα δέντρα. μας τηλεφώνησαν προχτές ότι κινδυνεύουν να πέσουν τα δέντρα στο δρόμο σε διερχόμενα αυτοκίνητα. Στο υπόλοιπο κομμάτι εμείς έχουμε παρέμβει και δεν υπάρχει πρόβλημα», εξήγησε, με τον κ. Ψαθά να τονίζει πως θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με τον Δήμο ώστε να παρέμβουν για να μην προκληθούν ατυχήματα.
Για καθαρισμούς με προϋπολογισμό 90.000 ευρώ σε κλαδέματα δέντρων και με 25.000 ευρώ σε αποψιλώσεις εδάφους, που έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο έκανε λόγο ο υπεύθυνος του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Λέτσος, εις ότι αφορά την παρέμβαση της υπηρεσίας για την αποφυγή πρόκλησης φωτιάς κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα και κολώνες.

Συμβουλές από Μαρίνο
-Ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνος Γαρνέλης επισήμανε ότι έχει 28.000 για αντιπυρική προστασία από πέρυσι κι άλλα 17.000 ευρώ από φέτος και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα κάνοντας τις ανάγκες παρεμβάσεις, μετέφερε όμως ότι «παρά το γεγονός πως έχουμε στα όρια μας το μεγαλύτερο δάσος και το δεύτερο στην Ευρώπη δηλαδή Μεσούντας και Τετρακώμου, εντούτοις δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα πυρκαγιών. Όμως θέλω να σας μεταφέρω την εμπειρία μου» είπε απευθυνόμενος στους παριστάμενους της σύσκεψης και πρόσθεσε «να σας επιστήσω την προσοχή από την μεριά μου ως πρώην αστυνομικού διευθυντή Άρτας στο παρελθόν. Προσέξτε το περιαστικό δάσος διότι κινδυνεύει όλη Άρτα από αυτό. Φροντίστε όχι μόνο να το καθαρίσετε αλλά να το περιπολείτε. Το 2007 θυμόσαστε τι γίνονταν με τις φωτιές; Είναι πρώτος στόχος, απ’ οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε λόγο. Εμείς είχαμε όλο το καλοκαίρι τότε τα περιπολικά πάνω κι απαγόρευση κυκλοφορίας σε επικινδυνότητες άνω του βαθμού 3. Διότι εκεί δεν έχουμε σχολείο που εκκενώνεται σε λίγα λεπτά. Λες στους πιτσιρικάδες «έξω φωτιά» και εξαφανίζονται. Εκεί έχουμε νοσοκομείο, και ξέρετε πόσο χρόνο θέλει να εκκενωθεί νοσοκομείο. Ποιος θα τρέξει ο διασωληνομένος ή ο εγχειρισμένος; Προσέξτε!».
-Ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος στάθηκε στην δική του περιοχή υπογραμμίζοντας ότι με τις πιστώσεις που διατίθεται από την πολιτική προστασία κάθε χρόνο γίνονται αναγκαίοι καθαρισμοί και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, προσθέτοντας πως «Σε αγαστή συνεργασία και με την Δασική Υπηρεσία έχουμε φτάνει πλέον σε ένα καλό σημείο ώστε αν είμαστε έτοιμοι για να μην αντιμετωπίζουμε προβλήματα».
-Ο Αντιδήμαρχος Αρταίων Γιώργος Πανέτας επισήμανε ότι θα ξεκινήσουν καθαρισμοί το επόμενο διάστημα από το Δήμο, με τον κ. Ψαθά να ζητά διευκρινίσει για το αν αυτοί θα γίνουν μέσα στο Μάιο, κάτι που απαντήθηκε θετικά, ενώ παράλληλα ανέφερε πως συμβολή θα υπάρχει αν χρειαστεί με δυο οχήματα που φέρουν δεξαμενές νερού από το Δήμο σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς.
-Για το Δήμο Νικολάου Σκουφά ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας ανέφερε ότι κάθε χρόνο με τη σχετική πίστωση που διατίθεται για το σκοπό αυτό γίνονται καθαρισμοί οι οποίοι αφορούν σε κόψιμο και καθαρισμούς καλαμιώνων και ξερών χόρτων, καθώς και κλαδέματα δέντρων.
-Σε ό,τι αφορά το χώρο του στρατοπέδου ΚΕΝ ο κ. Καραμπάς επισήμανε ότι με την τεχνογνωσία που έχουν από την Διεύθυνση Δασών φροντίζουν την έκταση αυτή και με τις τακτικές περιπόλους ελέγχεται κάθε στιγμή, όμως επιπρόσθετα δήλωσε ότι είναι στη διάθεση της Πυροσβεστικής και του ΣΝΟ σε περίπτωση που χρειαστεί περαιτέρω ομάδες περιφρούρησης στο δάσος.

Δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας
Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλίας της ΠΕ Άρτας ώστε με το Δήμο Αρταίων κι όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίας όσο όμως και με πρόσκληση προς τους πολίτες να γίνει καθαρισμός του περαστικού δάσους Περάνθης. Την ημερομηνία θα ανακοινώσει η Περιφερειακή Ενότητα που θα οργανώσει τη δράση αυτή μέσα στο μήνα.
Αναλυτικότερα ο κ. Ψαθάς δήλωσε: «Συνεδρίασε το ΣΝΟ ενόψει της αντιπυρικής περιόδου του 2017. είναι τακτική μας συνεδρίαση και πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο του 2016 δεν είχαμε πολλές πυρκαγιές και όσες υπήρξαν αντιμετωπίστηκαν με πολύ καλό τρόπο από την πυροσβεστική που έχει τον πρώτο λόγο. Έτσι και για φέτος εκείνο που επιζητείται είναι να συντονιστούμε όλοι αλλά και ο καθένας από την πλευρά του, να προετοιμαστούμε ώστε να αντιμετωπίσουμε πιθανές πυρκαγιές. Η καλή συνεργασία, ο συντονισμός των φορέων όσο όμως και η συνεργασία των πολιτών και η πρόληψη είναι σημαντικές παραμέτρους. Θέλουμε οι πολίτες να εξακολουθήσουν να έχουν την ίδια αντιμετώπιση δηλαδή ενδιαφέρον και ενημέρωση σε περίπτωση που κάτι οπουδήποτε διαπιστώσουν ή κάτι που θα συμβεί».
Ο κ. Ψαθάς επισήμανε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης και καταγραφής πυρκαγιών που λειτουργεί από την Δασική προστασία είναι σε ετοιμότητα. Είχαμε δαπανήσει εδώ και χρόνια κάποια χρήματα και εξακολουθούμε να το συντηρούμε.
Ως το κρίσιμο όμως σημείο όπου δίνεται και πρέπει να δίνεται βαρύτητα, ο κ. Ψαθάς χαρακτήρισε το λόφο της Περάνθης, λέγοντας ‘Αποφασίσαμε και φέτος όταν ο βαθμός επικινδυνότητας είναι πάνω από 3 να κλείσουμε τους δρόμους πρόσβασης προς το δάσος και παράλληλα να γίνει μια συνολική προσπάθεια όχι μόνο από εθελοντικές οργανώσεις αλλά και από πολίτες της Άρτας να συνδράμουν στον καθαρισμό που θα γίνει στον λόφο Περάνθης και θα γίνει σύντομα. Θα είναι σε συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και εντός του Μαΐου θα είναι ανακοινώσιμος ο χρόνος».
Ο ίδιος επισήμανε ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να προσέχουν κάθε ενέργεια και εργασία κοντά σε δάση και τόνισε ότι «Μια νέα μόδα που έχει ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα και παρουσιάζεται είναι το κάψιμο των καλαμιών. Αυτό δεν είναι νόμιμη διαδικασία. Η καύση αυτή απαγορεύεται και γίνεται μόνο κατόπιν ειδικής άδειας από την Πυροσβεστική και μόνο στο διάστημα Μάιου και Οκτωβρίου, δίνονται τέτοιες άδειες. Μόνο σε αυτούς τους δυο μήνες.
Για την ευθύνη της πολιτικής προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου και των δημοτικών συντονιστικών οργάνων για καθαρισμούς σε οικόπεδα που έχουν γίνει δάση εντός των οικισμών, μίλησε ο ίδιος ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιών και μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Και οι έχοντες ιδιοκτησία
Αναφορικά με την δράση εντός του τρέχοντος μήνα ώστε με πρόσκληση της Περιφερειακής Ενότητας να οργανωθεί καθαρισμός του Περαστικού δάσους στο λόφο Περάνθης και με τη συμμετοχή Δήμου Αρταίων, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Άρτας, Διεύθυνσης Δασών και εθελοντές, ο κ. Ψαθάς ρωτήθηκε για ποια έκταση, καθόσον όπως καταδείχθηκε από τη σύσκεψη υπάρχουν διαφορετικοί ιδιοκτήτες και σε ορισμένες περιπτώσεις η αρμόδια διεύθυνση φάνηκε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για εκτάσεις ακαθάριστες για χρόνια.
Ο κ. Ψαθάς απάντησε: «Πράγματι η Διεύθυνση Δασών επισήμανε κάποια πράγματα τα οποία σχετίζονται με το λόφο Περάνθης. Το ιδιοκτησιακό είναι κατακερματισμένο και θα χρειαστεί η συμβολή όλων των ιδιοκτητών στο λόφο Περάνθης στην ενέργεια που θα κάνουμε. Είτε λέγεται Διεύθυνση Δασών, είτε Ελληνικό Δημόσιο είτε Μοναστήρι Κάτω Παναγιάς. Όλοι θα πρέπει να συμβάλλουν σύμφωνα με την ιδιοκτησία τους στον καθαρισμό του λόφου Περάνθης».

Σε καλό επίπεδο
Ο κ. Ψαθάς μίλησε για καλό επίπεδο συνεργασία και με τους ιδιώτες τεχνικών μηχανημάτων για αντιμετώπιση ζητημάτων πολιτικής προστασίας είτε αποχιονισμούς είτε άλλης ανάγκης. «Από το χειμώνα είχαμε καλή συνεργασία διότι πρέπει να σας πω ότι έχουμε ήδη για το 2017 με την αντιμετώπιση αποχιονισμού έχουμε δαπανήσει 55.000 ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι με δυο μηχανήματα εμείς και από δυο οι Δήμοι δεν γίνονταν να τα βγάλουμε πέρα. Η διαδικασία που έχουμε εμείς είναι να καλούμε ιδιώτες από το μητρώο μας και ανταποκρίνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό και φυσικά το μητρώο αυτό είναι ενημερωμένο και ενόψει του καλοκαιριού για την περίπτωση θα απαιτηθεί συνδρομή σε πυρκαγιές».

Οδηγίες
Σε ότι αφορά τις οδηγίες που δόθηκαν με ανακοίνωση, αυτές είναι οι εξής:
-να ελεγχτούν και να καθαριστούν οι χώροι που είναι ιδιόκτητοι και εγκυμονούν κινδύνους για πυρκαγιά, αφού είναι γεμάτοι χόρτα. Οι οικείοι Δήμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα για τον έλεγχο και τον καθαρισμό τους.
-τόσο οι αγρότες όσο και οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να αποφεύγουν κάθε εργασία μέσα σε δάση ή σε περιοχές όπου μπορεί να δημιουργηθεί εστία πυρκαγιάς. Είναι σαφές ότι μέσα στις περιοχές περιλαμβάνονται και όλοι οι ορεινοί όγκοι της ΠΕ Άρτας.
-θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανεξέλεγκτη καύση σιτοκαλαμιών από τους αγρότες. Όσοι αγρότες επιθυμούν να προβούν σε καύση σιτοκαλαμιών κατά την αντιπυρική περίοδο θα πρέπει να το κάνουν σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες, κάνοντας ατομική ή ομαδική αίτηση στην Πυροσβεστική.
-απαιτείται η εκτέλεση έργων καθαρισμού της βλάστησης γύρω από περιοχές – οικισμούς που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας, λόγω γειτνίασης με δασικές εκτάσεις, επαγρύπνηση των τοπικών φορέων και ευαισθητοποίηση του κοινού για την αποφυγή της ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων.
-επίσης ότι θα πρέπει να γίνει ο προβλεπόμενος καθαρισμός του δικτύου της ΔΕΗ από τις αρμόδιες υπηρεσίες της προκειμένου να αποφευχθούν επικίνδυνες πυρκαγιές ειδικά στις δύσβατες ορεινές περιοχές.
-Οι Δήμοι θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα σε ότι αφορά την παραχώρηση οχημάτων και εξοπλισμού που διαθέτουν (υδροφόρες κλπ).

Ηχώ της Άρτας

Source: Arta News

Previous Article

Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για το φετινό καλοκαίρι;

Next Article

4η γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών

Σχετικά άρθρα