Σπύρος Νεραϊδιώτης στο Χαλάνδρι Ένας σταθμός στο μακρύ οδοιπορικό του

Share:

Περίσσεψε η συγκίνηση και ο πατριωτικός παλμός στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χαλανδρίου κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Εν χορώ και οργάνοις (επί των ορέων ωραιότης)», που έγραψε ο ευαίσθητος εραστής της ελληνικής παράδοσης Σπύρος Νεραϊδιώτης.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε το Σάββατο 8 Απριλίου σε μια όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα που δημιούργησε η Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου, η οποία οργάνωσε και την εκδήλωση. Μίλησαν για τον συγγραφέα Σπύρο Νεραϊδιώτη και το βιβλίο ο δημοσιογράφος Ηλίας Προβόπουλος, ένας άνθρωπος που μοιράζει τη ζωή του περιφερόμενος με πολλή αγάπη στις μικρές ελληνικές πατρίδες. Μίλησε, επίσης, ο Ηλίας Ζάχος, τέως Γενικός Διευθυντής του Πάντειου Πανεπιστημίου, ο Αντώνης Κοντός, παιδίατρος, Πρόεδρος της Αδελφότητας των Απανταχού Διστρατιωτών και Έφορος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, και ο Γιάννης Λιούκας, Πρόεδρος της Αδελφότητας Θεοδωριανιτών Άρτας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Χαλανδρίου Ευαγγελία Γαλάνη και συντόνισε ο Χρήστος Τσιάβος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ηπειρωτών Χαλανδρίου.

Μετά την εκδήλωση ακολούθησε σύντομο παραδοσιακό γλέντι με χορούς και τραγούδια της Ηπείρου. Παρόντες, φυσικά, οι Λαλητάδες, οι εξαιρετικοί αυτοί καλλιτέχνες που προσφέρουν αφειδώς και ανιδιοτελώς την ψυχή τους και την τέχνη τους για τη διατήρηση και την προβολή της ηπειρώτικης παράδοσης. Μαζί τους και ο Ηπειρώτης καλλιτέχνης Χρήστος Λεοντίδης, ο οποίος ερμήνευσε τραγούδια της Ηπείρου.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 9 Απριλίου, ο συγγραφέας Σπύρος Νεραϊδιώτης μίλησε για το χορό και δίδαξε χορούς από την Ήπειρο στα μέλη του χορευτικού τμήματος της Ένωσης Ηπειρωτών Χαλανδρίου. Πάνω από εξήντα χορευτές, εντυπωσιασμένοι και γοητευμένοι από  τους χορούς και τις μελωδίες της Ηπείρου, είχαν την ευκαιρία ν’ ακούσουν σημαντικά πράγματα για τη χορευτική μας παράδοση από έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ταυτίσει την ύπαρξή του και τη δράση του με το χορό και τους τρυφερούς ρυθμούς της μικρής πατρίδας.

Η Ηπειρώτικη παράδοση ταξιδεύει. Ανανεώνεται και ζωντανεύει ανάμεσα σε φορείς και ανθρώπους που επιμένουν να ζουν, να σκέφτονται και να εκφράζονται ελληνικά. Αεικίνητος και ευαίσθητος ο Σπύρος Νεραϊδιώτης βάζει τη δική του σφραγίδα σε μια προσπάθεια κι έναν αγώνα που συνεχίζεται και εντείνεται για να μη χαθεί και να μη σβήσει τίποτε από τον λαϊκό πολιτισμό μας και τη γλυκύτητα που αυτός εκπέμπει. Όσοι τον μαθαίνουν και νιώθουν το πνεύμα του, ανακαλύπτουν μέσα τους τον οικουμενικό και διαχρονικό άνθρωπο, που δεν έχει να φοβηθεί τίποτε ακόμη κι όταν φυσούν οι άγριοι άνεμοι της ισοπέδωσης και της διάλυσης.

Ακολουθώντας τα βήματα στην παράδοση, ο Σπύρος Νεραϊδιώτης συνεχίζει το δύσκολο αλλά γοητευτικό οδοιπορικό του. Να είμαστε κοντά του.

Source: Politismos

Previous Article

Σεμινάριο Β2Β διοργανώνει το Επιμελητήριο Άρτας σε συνεργασία με το ΚΕΜΕΛ

Next Article

Γιατί σουβλίζουμε αρνί την Κυριακή του Πάσχα;

Σχετικά άρθρα