Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμοι προετοιμάζονται για τον επικείμενο χειμώνα

Share:

Με οδηγό την εμπειρία που έχει αποκτηθεί και την άψογη συνεργασία που υπήρξε στις προηγούμενες περιόδους, Περιφέρεια, Δήμοι και εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα κινηθούν και τον επερχόμενο Χειμώνα για την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που τυχόν προκύψουν από χιονοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε και σύντομος απολογισμός της λήξασας αντιπυρικής περιόδου.

Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που υπήρξε και τον περυσινό χειμώνα, ως επίσης και σε πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει η Περιφέρεια για την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων με τον καθαρισμό αποστραγγιστικών τάφρων και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, την έγκαιρη προμήθεια αλατιού κλπ.

Επίσης ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια – παρά το γεγονός ότι δεν είναι δική της αρμοδιότητας- προβαίνει σε καθαρισμούς των ποταμών Καλαμά, Λούρου και Αράχθου από τα νεκρά πλατάνια, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

«Πέρυσι- είπε- περάσαμε διάφορες καταστάσεις και δεν αφήσαμε κανένα Δήμο χωρίς να τον στηρίξουμε με προμήθεια αλατιού. Επίσης, έχουμε με όλους τους δήμους συνεχή συνεργασία για τους αποχιονισμούς των δρόμων. Δεν κοιτάμε μέχρι που είναι δημοτικός, επαρχιακός ή εθνικός δρόμος. Αν αρχίσουμε τέτοια δεν πρόκειται να ανοίξουμε κανένα δρόμο. Εγώ θέλω να ετοιμαστείτε όλοι, να μας δηλώσετε τις δυνάμεις που έχετε, τι μηχανήματα έχετε».

Στην άριστη και επωφελή για τους πολίτες συνεργασία που υπήρξε αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, ο Διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας/Μεραρχίας, οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι και όσοι τοποθετήθηκαν.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναδείχθηκαν επίσης δύο ακόμη θέματα:

Πρώτον, από τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, ζητήθηκε η συνδρομή των τοπικών αρχών ώστε να ενημερώνονται και να αποτρέπονται μεμονωμένες ορειβατικές διαδρομές κατά την περίοδο έντονων καιρικών φαινομένων.

Δεύτερον, από τον ταξίαρχο- Διοικητή της 8ης Μεραρχίας, επισημάνθηκε ότι με τις βροχές υπάρχει ενδεχόμενο να βγαίνουν στην επιφάνεια εκρηκτικοί μηχανισμοί, τους οποίους οι πολίτες δεν θα πρέπει να πλησιάζουν και να επεξεργάζονται, γιατί ενδέχεται να εκραγούν. Πρόσθεσε μάλιστα ότι μετά την εκκαθάριση έκτασης σε περιοχή της Ελεούσας του Δήμου Ζίτσας το έργο της αποναρκοθέτησης, από την επόμενη χρονιά, θα συνεχιστεί και σε άλλες περιοχές που κρίνονται επικίνδυνες.

Για την αντιπυρική περίοδο

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπήρξαν κατά τη θερινή περίοδο με τις πολλές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν. «Ταλαιπωρηθήκαμε – ανέφερε- περισσότερο σε σχέση με άλλες χρονιές. Συνεργαστήκαμε όμως, Περιφέρεια, Δήμοι, Πυροσβεστική, Αστυνομία κλπ. και έχουμε καλά αποτελέσματα».

Ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης στην τοποθέτησή του και λαμβάνοντας αφορμή από την αναφορά του Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, ότι φέτος είχαμε 250% περισσότερες πυρκαγιές από πέρυσι, χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία που υπήρξε για την αντιμετώπισή τους. Υπογράμμισε δε ότι οι περισσότερες ήταν εσκεμμένες και ζήτησε από τις τοπικές αρχές να δημιουργήσουν δίκτυα, τα οποία να κινούνται συνεχώς τις δύσκολες ημέρες.

Source: Arta News

Previous Article

Άρτα: Ίδια πινακίδα για δύο αυτοκίνητα!

Next Article

Eκατομμύρια θα αποφέρει στους αγρότες της Ηπείρου η παραγωγή ακτινιδίου

Σχετικά άρθρα